Min blogglista

måndag 31 december 2012

Dags att sopa mattan ÖB!

ÖB skriver idag om att försvarsmakten endast klarar av att försvara Sverige mot ett begränsatt angrepp i en vecka. Denna situation är väl inte så konstig med tanke på hur försvarsmaktens pengar används och har använts de senaste 15 - 20 åren. Ta bara till exempel de förbandsnedläggningar som tidigare politikerna har beslutat om men som man på de platser ändå valt att bygga upp ny verksamhet igen. Vad kostar inte en sådan karusell? T ex. F 16 som en gång lades ner för att i princip genast återuppstå i LSS kostym och därigenom totalt på garnisonen vara mer personal än innan nedläggningen av F16. Det är dags att ännu en gång lägga ner denna produktionsplats och fördela dess verksamhet på andra platser så att en effektivisering kan nås. LedR, F7 Såtenäs, Linköping är exempel på nya orter som de kan vara på. TU skulle kunna äntligen förenas på en plats i Linköping och JSS till TrängR för den insatsnära logistiken. Vad ska man då göra av Ärna? Jo, det finns ju ett civilt bolag som vill etablera civilt flyg från Ärna. Det vore ju alldeles ypperligt att de tar över hela Ärna för att försvarsmakten endast bibehåller en hangar och uppställningsplatserna vid banorna. Detta för att kunna ha incidentberedskap från denna plats och därigenom kunna skydda vår huvudstad vid behov. Denna gör ändå att man kommer att spara stora summor pengar samtidigt att man ändå upprätthåller incidenten över Stockholm. JSS delar som finns på Ärna idag platsar ju som hand i handsken i den insatsorganisation som TrängR upprätthåller. Sannolikt skulle de behöva vara på F7, Såtenäs, F7 Karlsborg och på Örebro flygplats för att ge den service som idag ges. Dessutom så skulle TrängR kunna få större kompetens inom internationell logistik än vad de har idag samt att logistikskolan får lärare inom detta område. 

Nåja, såhär kan man bolla med samtliga förbands organisationsdelar fram och tillbaka, precis som Johan Wiktorin gjort på Försvar och Säkerhets blogg med F7. F17 och F 21 kan ställas i samma dager men frågan är varför försvarsmakten inte gjort och delgett en etablissemangsstudie motsvarande den som genomförts i Danmark?  Fram för en öppnare diskussiotion och bort med den lokala småtrångheten som idag präglar försvarsmakten och som inte gagnar någon förbandsort.

Gott nytt år på er alla och med fortsatt diskussion framöver.


4 kommentarer:

 1. Det enda rätta vore väl att återföra vht till F16 om vi ska kunna erhålla utökad försvarsförmåga!

  De flesa inom Flygvapnet lär vara överens om att F7 tillför minst operativ effekt (förutom transportflyget) och att flygskolan bör lokaliseras till antingen F17 eller F21.

  SvaraRadera
 2. Om det är så att försvarsmakten ska få en utökad försvarsförmåga så vet jag inte vad det skulle ge att återföra verksamhet till Uppsala. Det finns idag inga möjligheter att få denna utökning utan att investera relativt mycket i infrastruktur men denna tråden ska bli intressant att följa. Det skulle väl vara att flytta F21 eller F17 verksamhet till Uppsala då.


  Vad gäller F7 så ja, det finns stort tyckande om att F7 tillför minst operativ effekt ja. Men vilka uppdrag tilldelas F7 i den verksamhetsorder som kommer varje år och vilka tilläggsuppdrag som tex incident tar F7 över och stödjer F17 och F21 med bl a tekniker? Men det man bör titta på är vilken effekt hade F7 innan man flyttade de insatsförband med stridsflyg som var baserade på F7? Den jämförelsen bör göras innan man tycker. Om man sedan ser till att det är minst operativ effekt så har man undantaget det insatsförband som varit i insats under ett antal gånger från 1966 och framåt och nu senast denna sommaren. Så vad du viktar i operativ effekt vet jag ej. Men som vanligt är det så att man undantar de förmågor som inte passar in i sin argumentation utan bara nämner de i förbigående. Bara för att få argumentationen att passa sitt egna högre syfte och inte se till försvarsförmåga och försvarspolitik objektivt.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag talar som du säkert förstår inte i egen sak rörande F7, utan baserar det jag skriver på vad jag hör från vänner inom Flygvapnet, och då ifrån flera olika geografiska platser.

   Självklart skulle ytterligare två stridsflygdivisioner på F16 tillföra ytterligare operativ effekt, dessutom i närheten av huvudstaden vilket man självklart aldrig ska förringa.

   Läs gärna Chefsingenjörens eminenta inlägg och lägg särskilt märke till stridslinjalen.


   Radera
 3. Observer! Göteborgs garnison på Käringberget är ett minst lika tydligt exempel som ditt ovan med Ärna i Uppsala. I FB04 lades Amf4 ner, men nu efter dess avveckling är det mer verksamhet på platsen än innan. Det är hemmabas för FömedC men huserar även betydande delar ur Amf1 med singelkompetenser såsom sensor/minsystem, bevbåt och säkkomp sjö...
  JV

  SvaraRadera